Dags för Falsterbo Horse Show

Publicerat

På lördags startar Falsterbo Horse Show och det märks. Vi som bor nere på Falsterbonäset ser nu en ringlande ström av hästtransporter, lastbilar med utställarnas material och febril aktivitet överallt.

Det är alltid lika roligt när det är dags för Falsterbotävlingarna med  folk från hela häst-Sverige (och övriga hästvärlden) kommer.

I tisdags var det den sedvanliga presskonferensen och show director Jana Wannius hade smart nog tagit dit hela klanen Jönsson. Farfar Janne, pappa Fredrik och sonen Emil stal den mesta uppmärksamheten och förekom sedan i alla tidningarna. De är duktiga, Jönssonligan,och speciellt kul är det att Emil, 12, sent om sidor, har insett att det är väldigt roligt med hästar och ridsport. Emil ska delta i childrenshoppningarna, medan pappa Fredrik rider den femstjärniga tävlingen och farfar Janne står för banbyggnaden i huntingklassen på onsdagen.

Presskonferensen var lika trevlig som vanligt, och det kom fram att startfälten är rätt hyfsade. Världsettan, schweizaren Steve Guerdat kommer. Han gillar Falsterbo och har vunnit mycket här. Desutom ingår han i det schweiziska lager i Nations Cup. Mot honom rider världstvåan Peder Fredricson och hans svenska stjärnor, exempelvis ovannämnde Jönsson, Malin Baryard-Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson.

Vilka hästar Peder ska rida bestämmer han i sista stund, men det vore fantastiskt roligt om han tog med sig All In. Den lille EM-vinnande valacken har just blivit utsedd till månadens häst av det internationella förbundet FEI!

Förutom världsettan Guerdat kommer hgans landsman Beat Mändli, från USA Eve Jobs och Jessica Springsteen, Österrike skickar bland andra Max Kühner, Från Frankrike kommer Robert Olivier, från Storbritannien William Funnell (som vunnit mycket under tidigare år i Falsterbo), från Italien Luca Maria Moneta, från Holland Frank Schuttert och Harrie Smolders och från Tyskland Markus Beerbaum.

Även dressyren har sin Nations Cup, en tävling Sverige vunnit fem år i rad. Motståndet blir tufft, inte minst från Nederländerna som bland andra skickar Hans Peter Minderhoud och Tyskland som har Mathias Alexander Rath i sitt lag

Men innan de internationella tävlingarna startar nästa torsdag ska vi njuta av massor av fina unghästar i både hoppning och dressyr, vi ska se amatörtoureb, finalen i 7-startävlingen och, inte minst, final i årets hoppallsvenska,