Vinnarskallen Emil siktar på Coldplay

Publicerat

Snacka om vinnarskalle!

Emil Jönsson, bara 12 år gammal, var så taggad på att vinna childrenfinalen vid Falsterbo Horse Show att han knappt kunde sova natten före. Han var dessutom ilsken – på sig själv.

– Ja, jag gjorde ett dumt ryttarfel i försöket igår (tisdag) och fick en rivning och jag var så arg på mig själv för det att jag beslöt mig för att jag skulle ha revansch, sa han.

Han var också arg efter den senaste tidens tävlingar på olika banor i södra Sverige.

– Jag vann tidigare massor av klasser, men sedan vägrade jag ut mig på den senaste tävlingen. Nu ville jag vinna här i Falsterbo så att jag kunde visa mig på tävlingsplatsen.

För även om hans deltagande på hästryggen var slut för den här gången på den fina Falsterboanläggningen, så kommer han vistas där när de internationella tävlingarna startar i morgon torsdag. Pappa Fredrik ska rida de femstjärniga klasserna, de allra högsta (inklusive Nations Cup)  med VM-åtta-hästen Coldplay och Emil blir hans största supporter.

Och ska man tro Emil så får Fredrik passa på att njuta av Coldplay, Emil tänker nämligen ta över hästen, så fort det är möjligt.

– Och jag ska bli bättre än pappa!

I children-finalen (hoppning för ryttare mellan 12 och 14 år) var Emil definitivt bäst och vann före klassens andra kille, Vincent Franzén från Nybro i Småland. Emil vann dock inte totalen eftersom båda klasserna rälknades ihop och Vincent vann den första med Lady Madonna.

– Den här hästen har gått 1,45-hoppning med Amanda Gullström och jag har ridit den upp till 1,30, sa 14-årige Vincent, som var i det närmaste chockad över totalsegern.

– Det här hade jag aldrig kunnat tro.

Vincent satsar på ridningen, tränar för Mats Torstensson och Niklas Haking och har fler hästar hemma i stallet.

Också en ungdoms-Grand Prix reds i Falsterbo på onsdagen. Här saknades de allra bästa eftersom dessa rider EM just den här veckan. Men kvaliteten var ändå väldigt god på ekipagen och understryker än en gång att det kommer massor av duktiga ryttare underifrån. Segraren kom dock från Norge, nämligen Mathilde Kristine Kall på Estolga. God tvåa var dock Erik Nordström från Flyinge, kusinbarn till Rolf-Göran Bengtsson, på svenskfödda Chanel.

Tävlingsmässigt var det dessa två hoppklasser,  finalen i amatörtouren (vanns av Vilma Nilsson på Phuria), GP-kval för ponnyerna, fyraåringarnas dressyr, kval för dressyrungdomar och ponny-kür som stod på programmet. Och så huntingen på seneftermiddagen. Uppenbarligen lockar det publiken, det var smockat med folk överallt. Onsdagen i Falsterbo räknas nu som familjedag och showerna (voltige, polisen, riddare, i kombination med bra väder verkar vara ett attraktivt koncept.