Lugnet före ny EM-storm

Publicerat

Det råder en lugn stämning i EM-området, strax utanför Rotterdam. Solen skiner, det är lagom mycket vind och runt 20 grader.

Onsdagsförmiddagen, dagen efter den stora dressyrdramatiken, rids en 1,45-hoppning på huvudbanan, dock utan svenskt deltagande. Jag springer på svenske förbundskaptenen Henrik Ankarcrona bakom arenan och han hälsar glatt. Inne på arenan håller man på att förbereda för första EM-hoppningen, den som går på tid och som är så viktig för fortsättningen av mästerskapet. Resultatet här räknas ju både för laget och den individuella tävlingen. Den hoppningen är den som är grunden för den annalkande storm av spänning som väntar.

Alla hinder är inte uppbyggda än eftersom tre gigantiska traktorer jobbar med underlaget, vattning och harvning och det körs in hinderdelar i skytteltrafik. Men första hindret står där färdigt, en gigantisk trippelbarr, direkt ur sväng. Kolla bara på bilden!

 Första hindret på vägen mot medaljerna.

På en sidoarena rider paradressyrryttarna. Det handlar den här förmiddagen om tävling för dem med svårast handikapp och man rider på en förkortad bana och enbart i skritt. Svenskt deltagande är det genom Anita Johnsson på egenuppfödda Dear Friend. Hon, och förbundskapten Agneta Aronsson, var nöjd efteråt men hon fick inte så höga poäng, 68,643, och det lär inte räcka så långt, tyvärr.

Engagemanget är totalt. Paradressyrryttaren Anita Johnsson hade specialinköpta örhängen.

Det som slog mig var den lugna atmosfären kring banan, trots att man kan stå och gå intill arenan och även vid insläppet. Hästar leddes runt, ryttare fick hjälp upp och av hästarna, tränare, groomar, assistenter rörde sig utan stress runt ryttare och hästar. Mysig känsla.

 Lugnt och stillsamt runt paradressyren.

Intresset för EM är stort. Trots att det är en förmiddag mitt i veckan är det väldigt mycket folk på plats. Jag kan inte det holländska skolsystemet men skolorna måste ha lov för det var mycket barn och ungdomar i publikleden. Mässområdet (som jag inte hunnit besöka än) lockar så klart men en stor magnet är också pannkaksserveringarna – och dem finns det många av här i pannkakornas förlovade land. Det gäller bara att se upp för getingar – och dem finns det många av här.

 Pannkaksservering i skön skugga under träden.

Nu laddar vi för hoppningen. Sverige är favorit men ni vet ju hur det är i den här sporten där man tävlar med hästar: vad som helst kan hända. Trots att vi otroligt rutinerade ryttare, speciellt Malin Baryard Johnsson som redan gjort 17 seniormästerskap men även Peder Fredricson och Henrik von Eckermann tio och Fredrik Jönsson tre. Malin har fem silver i lag i olika mästerskap, men oj vad man unnar henne en individuell medalj.