Peders EM-historia upprepar sig

Publicerat

Svenska nationalsången ljöd över arenan i Rotterdam redan efter första EM-hoppningen. Peder Fredricson startade 2019 års mästerskap på samma sätt som han gjorde för två år sedan i Göteborg.

– Skönt att vara snabbast första hoppningen. Det funkade ju förra gången, skrattade den regerande mästaren.

Många var de som jagade, men ingen nådde Peders snabba tid med All In. Det var knappast förvånande, Peders förberedelser inför denna inledande och väldigt viktiga hoppningen var minutiös. Han var först in på banan när ryttarna inspekterade de hinder och den bansträckning de fått som uppgift att rida. Han var dessutom sist ut. Många gånger gick han linjen mellan hinder ett och två.

– Jag ville ha min plan klar. Jag funderade på om jag skulle rida på sju eller åtta språng och beslöt mig så småningom för sju. Likadant på några av de andra linjerna. Jag ville skapa mig en uppfattning och fastställa min plan, förklarade Peder.

Efter att ha sett tidigt startande Fredrik Jönsson insåg han att hans plan skulle fungera.

– Fredrik tänkte som jag, red som jag planerade och det fungerade.

När det var dags för Peder hade Fredrik Jönsson ridit felfritt och hyfsat snabbt med Cold Play och Malin Baryard-Johnsson hade nollat på snabb tid med Indiana. Henrik von Eckermanns Mary Lou gjorde samma misstag som i Em för två år sedan, konstrade till det på vattengraven, hoppade för högt och nådde inte över. Men tiden var ändå tillräckligt bra för att hålla svenska laget konkurrensmässigt.

– Så min plan var att rida så pass fort att jag skulle ha råd med ett nedslag, sa Peder Fredricson.

– Jag lät All In galoppera på och kortade bara upp lite inför hindren. Sedan kortade jag vägarna lite i svängarna för att spara tiondelar. All In kändes fantastiskt bra och jag tror inte den här hoppningen kommer att påverka honom negativt inför hoppningen i morgon (torsdag). Det blir lite trimning på morgonen för att få ihop bakbenen.

I lagtävlingen tog Tyskland ledningen, ett Tyskland som haft det motigt i lagsammanhang några år och som kommer oerhört revanschsuget.

– De har längtat efter detta och nu när de fått tillbaka ryttare som Daniel Deusser och Christian Ahlmann så är de väldigt starka, sa Henrik von Eckermann.

Sverige ligger trea, strax bakom Frankrike.

– Det är en bättre position än vi haft vid de tidigare mästerskapen jag varit med, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Peder var lika bra som i senaste EM, de andra tre har höjt sig väsentligt. Förut tycker jag de underpresterade i den här tidshoppningen, det gjorde de inte nu och det känns fantastiskt skönt.

Ankarcrona fortsatte med att spekulera om fortsättningen.

– Tyskarna är ju starka men jag undrar om fransmännen håller hela vägen. England är bra med och irländarna hade lite stolpe ut idag.

Om Peders chanser att försvara sitt EM-guld hymlade han inte.

– Det passar honom tt ligga i ledningen. Nu är det ju de andra som får jaga!