Fyra fel för dressyrryttarna

Publicerat

”Om det hade varit hoppning hade alla haft fyra fel.”

Orden är Bo Jenås, svensk förbundskapten för dressyren. Ett litet misstag från alla fyra svenska ryttarna inne på banan var skillnaden på succé och endast godkänt i torsdagskvällen Grand Prix Special i EM-dressyren i Rotterdam. Alla fyra ryttarna, Patrik Kittel på Well Done de la Roche, Antonia Ramel på Brother de Jeu, Therese Nilshagen på Dante Weltino och Juliette Ramel på Buriel missade i galoppombytena.

Therese Nilshagen var glad, trots några missar på banan. På lördag väntar küren.

För speciellt Nilshagen var det oerhört kostsamt. Innan första missen kom låg hon på drygt 80 procent, men allt eftersom missarna kom sjönk siffrorna. Inte minst sedan Dante Weltino kickat mot skänkeln i galoppbytena mellan piruetterna på medellinjen.

– Sådant kostar, suckade Therese Nilshagen.

– Men jag ville vara tydligt för min häst, jag ville verkligen inte ha en miss till. Då kan sådant här hända.

Juliette Ramel hade, enligt förbundskapten Jenå, tränat oerhört bra kvällen innan och förhoppningarna på höga poäng var stora. Men eftersom hon också missade i galoppombytena stannade siffran på 76 procent.

– Jag vill inte skylla på något och förhållandena är lika för alla. Men vi rider fram i skogen, det är mörkt och tyst under träden. Sedan kommer vi in på banan med mycket ljud, musik och folk. Klart att hästarna reagerar. Det hade varit bra om vi åtminstone kunnat få ut lite musik, menade hon.

Hennes 76 procent var ändå tillräckliga för att hon ska få rida EM-finalen på lördag, Grand Prix kür.

– Det ska bli väldigt roligt. Där ska jag äntligen visa att jag kan rida felfria bytesserier.

Patrik Kittel var sist ut av svenskarna den här kvällen. Strålkastarljuset var nytt för hans eleganta sto Well Done.

– Hon blev mer elektrisk än jag trodde hon skulle bli. Men det var okej. Det var nästan värre med ljudet, musiken var väldigt låg så man hörde när folk pratade och skålade, sa Patrik.

Galoppombytena och piafferna och passagerna var så bra de kan bli och poängen kunde ha blivit runt 80. Om det inte varit för missen i bytena i varje språng.

– Sådant har man inte råd med om man vill vara med i toppen. Jag tror jag fick 3,5 poäng på dem.

Det verkade som om det gått troll i svenskarnas galoppombyten den här kvällen. Patrik Kittel hade ett förslag på hur de ska bryta den trenden.

– Vci ska helt enkelt sluta att berätta för varandra om de misstag vi gjort och bara prata om det som var bra. Sedan, när vi kommit hem, kan vi ta tag i det som gick snett. Det handlar om att ha en positiv inställning när det är mästerskap.

På lördag väntar küren och Patrik har valt allra högsta svårighetsgraden, 10. Men han har tinat ner musiken.

– Well Done har så mycket power och risken är att hon tänder till för mycket om musiken är för häftig. Men lite skojar jag i alla fall till det, där finns en slinga med skräckfilmsmusik med, sa Patrik.

– Jag  har ridit den här küren tidigare med Well Done och det har gått både bra och lite sämre. Nu vill jag ge henne en bra upplevelse, som en förberedelse inför OS i Tokyo nästa år.