Verkligheten kom i fatt EM-laget

Publicerat

De kom till EM i Rotterdam som favoriter till lagguldet.

Det blev en femteplats för det svenska laget.

– Vi kom hit för att ta guld. Men det var på pappret, detta är verkligheten, sa Peder Fredricson.

Stämningen var dämpad i svensklägret när finalen i laghoppningen avgjorts. Medan det blågula teamet stod i mixed zon och pratade med media red segrande belgare, silverplacerade tyskar och bronsbehängda engelsmän in på banan för prisceremoni.

– Jag hade ju hellre varit där inne på podiet än stått här bakom i kulisserna, suckade förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Men nu har jag lärt mig något nytt, att inte åka på mästerskap och ta medalj.

Egentligen hoppade de svenska hästarna bra. Speciellt Henrik von Eckermanns Mary Lou som var enda felfria av de fyra i laget. Fredrik Jönsson gjorde bästa insatsen under meetingen med fyra fel med Coldplay, Malin Baryard-Johnssons Indiana och Peder Fredricsons All In rev båda i en av kombinationerna.

– Jag tyckte att vi kom väldigt bra in i kombinationen men när man väl hoppat första hindret är det mycket upp till hästen att sköta resten. Som ryttare kan man inte gör mycket där, sa Malin Baryard-Johnsson.

– Indiana var som allra bäst idag, jag hade superkänsla. Men det blev som det blivit under hela det här mästerskapet, stolpe ut. Det har inte varit vår helg.

Äntligen en felfri runda för Henrik von Eckermann som var väldigt nöjd med Mary Lou.

Henrik von Eckermann kunde äntligen sätta en nolla, efter att två gånger i de första omgångarna fått fel på vattengraven med Mary Lou. Den här gången var inte vattenhindret med och hon gjorde en klockren runda.

– Vi har tränat Mary Lou på vattnet och vi var säkra på att hon skulle hoppa det men så blev det  inte, sa förbundskapten Ankarcrona.

Henrik von Eckermann är bästa svensk individuellt inför finalen på söndag. Han ligger på niondeplats och Peder Fredricson på tionde, Henrik med mindre än två nedslag fram till ledande  britten Ben Maher på Explosion W och Peder på exakt två nedslag. Men om det verkligen blir finalritter för dem beslutar de i morgon lördag.

– Har man inte chans på medalj är det inte lönt att rida, bara för att det är en final. Vi rider inte om femte eller åttondeplatser, sa Peder.

Peder Fredricson drog sig som vanligt undan inför sin ritt.

Peder har ett guld att försvara men det kommer att bli svårt. Däremot kunde han glädja sig åt att All In kändes som bäst på fredagen.

– Det var betydligt bättre snärt i honom, tyckte Peder.

– Rivningen var dock en sådan som han aldrig brukar göra. Men som sagt, det var stolpe-ut för oss svenskar den här gången.

Henrik von Eckermann skulle ta ett snack med banbyggaren, för att få information om var vattengraven (som oundvikligen kommer att vara med i den första av de två finalrundorna) kommer att placeras.

– Det hade varit roligt att rida. Mary Lou är i fantastisk form, det är en njutning att rida henne, sa Henrik.

Belgien tog sitt första EM-guld någonsin och glädjen hos de fyra ryttarna var inte tt ta miste på. Pieter Devos på Claire Z, Jos Verlooy på Igor) Jerome Guery på Quel Homme de Hus och Gregory Wathelet på MJT Nevados S hade tagit sig från en åttondeplats första dagen hela vägen fram till guldet. Största besvikelsen var hemmanationen Nederländerna som slutade på en blygsam åttondeplats.

I morgon lördag vilar hopphästarna och dressyrhästarna tar hand om den stora arenan för att göra upp om medaljerna i Grand Prix kür.