Peder och Henrik i EM-final

Publicerat

Medan prisutdelningen i EM-dressyren pågick för fullt inne på arenan gav de svenska hoppryttarna ett välkommet klartecken – både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann ställer upp i hoppfinalen i morgon.

– Nu har vi sovit på saken och fått en större bild av våra prestationer, om hur vi ligger till och på våra chanser, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Direkt efter fredagens hoppning var både Henrik och Peder tveksamma till finalstart. Men nu har de alltså ändrat sig. De ligger nia och tia, men det är bara två nedslag fram till guldet. Finalen går i två tuffa rundor.

– Det är mycket som kan hända, det har vi sett förut, sa Henrik von Eckermann.

Hans Mary Lou har hoppat strålande och varit felfri på samtliga hinder – men har två gånger av två trampat i vattengraven. Just vattengraven kommer att vara med i förta omgången i morgon.

– Jag gick och pratade med banbyggaren om hur det kommer att se ut. Tidigare har vattnet legat ensamt men i morgon blir det ett relaterat avstånd fram till det från hindret innan. Det gör det lättare att rida och hästen kan se graven lättare.

Henriks första prio är att rida två felfria rundor.

– Sedan får vi se hur långt det räcker.

Peder Fredricson är regerande mästare men får nog svårt att förvara titeln.

– Fast det är ändå möjligt, vi vet ju att så mycket kan hända. Dessutom är det ju också så att det är en klass i klassen och det har också betydelse, sa Peder.

Han red All In en stund på seneftermiddag när den värsta hettan lagt sig.

– Det kändes väldigt bra och på veterinärbesiktningen var han hur fräsch som helst.

Även Malin Baryard-Johnsson var finalkvalad med Indiana men avståndet fram var alltför stort för att hon ens skulle överväga att starta.

– Malin har många stora uppgifter framöver för Indiana, så vi tyckte det var bäst att hon avstod, sa Henrik Ankarcrona.

Klockan 13.oo rids första finalen med 25 startande, klockan 15.30 den andra, med de tolv bästa.