Ris och ros för dressyrsvenskarna

Publicerat

Stolta över lagbronset men inte helt nöjda ändå åkte de svenska dressyrryttarna hem från EM i Rotterdam.

– Vi hade förhoppningar på medalj och är jätteglada att vi klarade det, sa förbundskapten Bo Jenå.

Det var de individuella prestationerna som Bo Jenå tyckte kunde göras bättre.

– Jag hade förväntat mig mer, sa han.

Det höll lagankaret åttondeplacerade Patrik Kittel med om, trots att han själv, med marginal, satte nytt personligt poängrekord med Well Done i küren med 82.296 procent.

– Det tar jag med mig hem från detta EM, att det handlar om detaljer, sa han.

– Man måste vara självkritisk, se vad som behöver göras och slipa på varje liten detalj. Titta på tyskarna, de är ytterst noga med vartenda steg hästen tar, rider med stor exakthet.

Hans Well Done är en väldigt känslig dam, så hittills har Patrik inte tävlat henne inomhus. Men det kommer han att göra i vinter.

– Jag tror det är viktigt att hålla igång tävlandet, både för hästen och för en själv, sa han.

Patrik gjorde några småmissar i EM-küren, värre var det med Juliette Ramel på Buriel och Therese Nilshagen med Dante Weltino. Båda fick än en gång problem i galoppombytena och det var så man undrade om det satt i huvudet.

– Det tror jag inte men om så skulle vara så kan vi få hjälp av världens bästa mentala coach, Kjell Enhager.

Svenskgänget på läktarna fick en stekhet EM-upplevelse.

EM-finalen blev en ytterst spännande historia. Tyska dressyrdrottningen Isabell Werth tog sitt 35:e(!) mästerskapsguld när hon dansade fram med sin Bella Rose och fick 90.875 procent. Men det var ändå med knapp marginal hon höll undan för sin landsmaninna Dorothee Schneider som fick 90,561 med Showtime. Tyskarna tog alla tre medaljerna eftersom Jessica von Bredow-Werndl var trea med Dalera BB. Bästa nordbo var danska Cathrine Dufour som blev fyra med Atterupgaards Cassidy. Värre var det då för finska Henri Ruoste vars Rossetti inte trivdes alls på arenan och två gånger stod på bakbenen.