Explosions-artad EM-final

Publicerat

Hade man varit brittisk rubriksättare hade det varit lätt idag: ”What an Explosion”!

Ben Mahers fux Explosion W har fullständigt exploderat över hindren, inte minst i första finalrundan. Som det ser ut, är det mycket som ska hända i andra rundan om en stund för att han inte ska ta guldet.

Maher har ridit Explosion W två år och varit framgångsrik i åtskilliga Grand Prixer. Hästen har också viss svenskkoppling, den tävlades av Daniel Zetterman i en tvåstjärnig tävling i juni 2017.

Exploderade gjorde också Henrik von Eckermanns Mary Lou. På ett synnerligen positivt sätt. För första gången i detta mästerskap klarade hon vattengraven. Den låg på relaterat avstånd från hindret före, något som Henrik såg som väldigt bra. Det gav honom chans till bättre anridning. Medan alla andra red på sex galoppsprång red Henrik på fem, och Mary Lou räckte hela vägen över.

Det syntes efteråt hur glad Henrik var och efter målgång skrittade han fram till graven samtidigt som han överöste sin häst med klappar.

Så, eftersom Mary Lou inte rivit ett enda ”vanligt” hinder på hela mästerskapet blev det felfritt. Precis som för Peder Fredricson på en fräsch All In. Och eftersom många av konkurrenterna rev både ett och två hinder, bland andra Steve Guerdat på Bianca och Daniel Deusser på Tobago Z, så avancerade svenskarna från tionde respektive nionde plats. Femma (Henrik) och sexa (Peder).

En tuff omgång återstår, svenskarna har mindre än ett nedslag fram till bronset. Men då gäller det att än en gång rida felfritt.