Skåne Topp-10 på hög nivå

Publicerat

När andra upplagan av Skåne Topp-10 avgjordes på Flyinge hade många av ryttarna tagit fram sina bästa hästar. Jörgen Larsson valde Accolade och ingen kunde hota honom att ta revansch för missen i fjor.

Förra året låg Jörgen i vinnarläge men rev första hindret i winning round och fick nöja sig med tredjeplatsen (efter segrande Peter Eriksson).

I år gjorde Jörgen inga misstag. Först red han en grundomgång över den Fredrik Malm-byggda 1,40-banan på ett sätt som gjorde att det såg retfullt enkelt ut. I omhoppningen, mot alltid snabbe irländaren Shane Carey, unge André Brandt, Flyinges stallmästare Jens Fredricson och speedexperten Niklas Arvidsson (som kom in i denna andra runda med fyra fel), då lämnade Jörgen absolut inget åt slumpen. Per-Ola Forsbergs Accolade var superkvick i frambenen och var helt med på noterna när Jörgen svängde snävt och sparade in galoppsprång.

Den som närmast hotade var André Brandt på Thelma Hästak men han måste ändå ge sig med dryga sekunden. Jens Fredricson, också han felfri med Prince Nandor i omhoppningen, blev distanserad av Jörgen med hela sex sekunder.

Shane Carey, som redan vunnit en klass under dagen, fick sina chanser förstörda när hans häst Detroit missförstod sin ryttares kommandon efter en snäv sväng och slutade femma.

Prischecken till segrande Jörgen var hela 6 000 kronor. Dessutom kan han rida Accolade gratis på alla skånska tävlingar nästa år, ett väldigt speciellt, och uppskattat pris.

Skåne Topp-10 är ett initiativ från Skånes Ridsportförbund och det är otroligt populärt. De tio högst rankade ryttarna, representerande en skånsk klubb, var kvalificerade Redan detta andra år hade ryttarna tagit med riktigt bra hästar. Jacob Hellström, exempelvis, startade internationella svårklasshästen Jus d’Orange van’t Bisthof.

– Perfekt för honom att gå här. Han råkade ut för foderstrupsförstoppning i somras och därefter lunginflammation men nu är han tillbaka. Det här var hans andra tävling, sa Jacob efter att dock ha tvingats notera en rivning i grundomgången.

Många skånska klubbar, inte minst Flyinge HSK och Österlens RK, har massor av internationella ryttare i klubbarna. Den här gången var exempelvis Erika Lickhammer-van Helmond på hemmabesök och tävlade. Erika har sin bas i Holland och rider ytterst sällan i Sverige.

– Det hade varit väldigt kul om fler av våra utlandsryttare hade kommit hem och ridit i Skåne Topp-10, sa Markku Söderberg i Skånes Ridsportförbunds hoppkommitté.

Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann är två världsryttare som rider för Flyinge HSK…

– Med ännu större prispengar hade det kanske gått att locka hit dem.

Det kan gälla även Peder Fredricson (Österlen) och Douglas Lindelöw (Flyinge)!

Redan nu attraherade tävlingen rätt stor publik och klassen blev väldigt underhållande. Tio startande var perfekt (eller rättare sagt nio, den här gången, eftersom Stephanie Holmén strök sig efter att hennes häst inte känts riktigt bra) och det märktes bland ryttarna att det var stor prestige inblandat.