Dubbelt svenskt i hopptopp

Publicerat

Dubbelt svenskt i fredagens världscupkval. Lyckan var stor, både hos segrande Douglas Lindelöw och tvåan Henrik von Eckermann  – och hos publiken.

– Det är ju det här vi svenskar har som mål, att få vinna inför en så här stor hemmapublik, sa Douglas Lindelöw.

Extra roligt för honom var att även hans nya hästägare, travets Daniel Rydén i Stall Zet, var på plats och fick uppleva segern.

– Daniel var jätteglad och levde med ordentligt, berättade Douglas efter det smått vilda ärevarvet med Casquo Blue, Casper kallad till vardags.

Douglas red en väl avvägd runda och Casper svarade väldigt fint, även när svängarna blev snäva. Det såg säkert ut men dramatiken var dock inte över förrän Douglas landat efter sista hindret. Bakre bommen studsade i skållorna, men ramlade aldrig ner och publiken kunde andas ut.

– Jag märkte aldrig att Casper var i det hindret. Men ibland blir bommarna kvar, ibland inte, log Douglas, 150 000 kronor rikare efter segern.

På söndag är det världscup, med värdefulla poäng på spel. Douglas funderar inte på poängen och någon världscupfinal i Las Vegas i april, men han vill gärna vinna klassen.

– Det spelar ingen roll för Casper att han gått fort nu. Han är alltid lika noga med sin hoppning, tappar inte språnget, förklarade Douglas.

Knappt slagen var Henrik von Eckermann på Peter Pan.

– Jag har haft hästen sedan den var fyra år (den är tio år nu) och han har varit lite vek i kroppen och inte orkat med uppgifterna. Därför har han fått ta det lugnt och vi har byggt upp honom. Nu är han jättebra, sa Henrik som inte bestämt sig för om Peter Pan ska gå på söndag eller om han väljer en av sina andra hästar.

Trea var tysken Daniel Deusser med Jasmin van Bisschop.

– Hon är en av mina bästa och jämnaste hästar, en fantastiskt klok häst, sa Daniel och berättade att han tänker ta Jasmin till världscupfinalen i Las Vegas.

– Det är en väldigt speciell arena och jag tror hon kommer att klara av de trånga utrymmena väldigt väl.

Till mångas besvikelse kom inte Peder Fredricson till start, trots att han stod på startlistan med Kirlo van den Bosrand. Anledningen var att han inte vet om han ska välja Kirlo eller Christian K till söndagshoppningen. Numera måste man inte rida kvalet (som därmed inte är ett kval utan bara en klass för att bestämma startordningen) för att få vara med i WC-klassen på söndag. Hade han valt att starta i kväll hade han varit tvungen att rida Kirlo också på söndag. Det valet kanske han gör ändå eftersom Kirlo hoppat över alla förväntningar.