Urvattnad dressyr i Göteborg

Publicerat

Äntligen på plats i Göteborg och redo för Gothenburg Horse Show.

Det känns som en evighet sedan jag var här, bland ridsportens stora, den heta mässan och alla gamla härliga kollegor. Ända sedan starten 1977 har jag ju varit på plats. Men i fjor missade jag ju, när det var världsfinal i början av april. Ett av mina ston fölade för tidigt och det blev att vakta henne och den lille dygnet runt. Medan Peder Fredricson hoppade till sig bronset på söndagen satt jag bakom ratten i hästlastbilen och körde i ilfart med stoet och fölet till djursjukhuset i Helsingborg.

Men nu är jag alltså här igen och allt är som vanligt. Jag fixade stallet och red en av hästarna (förresten just hon som miste sitt föl) innan jag tog väskan och datorn och körde upp. Därmed missade jag Grand Prix-dressyren. Och sorry, alla dressyrälskare, det gjorde inget. Årets startfält är inte så man hoppar högt, precis. De största namnen, med Isabell Werth i spetsen, och Patrik Kittel, väljer bort Göteborg i år, trots att det är en världscuptävling. Dressyrfolket spetsar in sig på OS och tänker, i många fall, ändå inte åka till världscupfinalen i Las Vegas i april. Det tänket har förresten även många av hoppryttarna, men dessa har ofta fler hästar att välja mellan, så de kan rida både WC-final och OS.

Jag är ändå något förvånad över att dressyrryttarna inte rider en så bra tävling som världscupen, med stora prispengar och på en så bra plats som Scandinavium där publiken fullkomligt älskar alla ekipage. Det är ju trots allt fem månader tills det drar ihop sig till Tokyo.

Nu blev  startfältet följdaktligt lite tunt och prestationerna därmed sämre. När såg man exempelvis hela åtta av 14 startande i en Grand Prix av den här digniteten hamna på procent under 70? För ukrainska Inna Logutenkova gick det ännu sämre, hon kom inte ens upp till 60 procent och därmed får hon, enligt reglerna, inte starta i küren i morgon.

I morgon ja, vi får väl se hur det blir. Lyckligtvis är ju Gothenburg Horse Show men det är ändå inte roligt när det stormar och ösregnar utanför.