Göteborgslördagen galopperar på
Fredrik Johansson och "Plastic Wonder".

Publicerat

Stormen viner utanför men inne i Scandinavium har lördagen varit ganska lugn.

Med start redan klockan 9 på morgonen gjorde ungdomsryttarna upp i försöket till GHS Young Rider Cup och segern gick till Stina Efraimsson på Balu Boris S. Hon var tre hundradelar snabbare i omhoppningen än Filippa Enmark på King Kong van’t Valissenhof. Kajsa Björe, storfavoriten, fick den här gången nöja sig med tredjeplatsen, med Fine Emmely.

Efter ungdomarna var det dags för de sjuåriga hopphästarnas final och segern gick till brittiskan Louise Saywell på Kingsborough Kasper (e Kannan-Revenge). Louise Saywell rider även de stora klasserna men är ganska okänd för den svenska publiken. Hon har tillhört den brittiska eliten länge, men haft svårt att ta sig hela vägen upp i landslaget. Det har ju inte minst funnits hela släkten Whitaker i vägen, plus de unga Scott Brash och Ben Maher. Men hon satsar helhjärtat och knackar nu på dörren till de stora mästerskapen.

Bästa svenska ekipage i sjuårsfinalen var Sofia Farman-Zetterman med Copernicus (Camaro M-Cortus). Därefter gjorde barnen upp i Sverigeponnyn, med Tilda Törnberg som vinnare i denna stiltävling, med Poetic Vanilla Ice.

Resten av förmiddagen handlade det om utdelning av hederspriser och stipendium, agility för hundarna och ”mounted games”, det vill säga gymkhana. Folk verkade lagom intresserade, för läktarna i Scandinavium var halvfyllda. Resten av åskådarna tycktes befinna sig på mässan. Jag tog också en (obligatorisk) lov bland utställarna. Jag kan ha fel, men jag tyckte inte de var riktigt lika många som tidigare. Kommersen var i alla fall intensiv. Jag kan fortfarande inte förstå hur det kan vara att det går åt så många rid- och körspön i det här landet. Var och varannan människa har ett spö nedstucket i sina shoppingpåsar. För min del blev det en svart grimma, som ersättning för en som gick sönder härförleden.

Fredrik Johansson och ”Plastic Wonder”.

Galoppsporten är inte särskilt stor i det här landet, men det kan bli ändring på det. Förre toppjockeyn, Fredrik Johansson från Malmö, är en fantastisk ambassadör och är ofta på de stora mässorna och i andra hästrelaterade sammanhang, med ”Plastic Wonder”. Kön för att få testa den naturtrogna mekaniska plasthästen i ”full galopp” är alltid jättelång. Fredrik berättade att tillströmningen av barn och ungdomar till ponnygaloppen är väldigt stor, inte minst i Göteborgstrakten. Och när det äntligen blir ny galoppbana i Skåne (den är ju planerad till att ligga i Bara) kan det bli verklig fart.

Innan det var dags för eftermiddagskaffet här i Göteborg hann Svea Voltige göra en mycket fin uppvisning, med ett modererat mästerskapsprogram och sedan var det möte med pressen. I månadsskiftet juli-augusti ska det nämligen bli VM, på Flyinge. Svea-voltigörerna var fyra på senaste EM och siktar nu på medalj på hemmaplan. Gänget (sju stycken) har inte bara tränat på häst de senaste månaderna, det har också haft ett samarbete med gymnastikklubben Motos Salto i Malmö och där specialtränats, bland annat på att slå volter så att några av dem kan göra en volt under nedhoppet från hästen.

Intresset är, enligt tävlingsledaren Ted Velander, stort. Massor av biljetter är redan sålda så det lär bli fullsatt i den stora ridhallen på Flyinge under VM:ets avslutningsdagar.

Nu inväntar vi dressyrens kür, och framför allt, Grand Prix-hoppningen i kväll. Det lär bli nattiné, klassen börjar inte förrän klockan 21.