Stor dramatik när norske veteranen vann

Publicerat

Inte nog med att norrmännen vinner allt inom skidåkningen, nu tar de för sig även inom ridsporten. Och det genom en 60-åring som aldrig vunnit en världscupdeltävling tidigare. Med VDL Group Quatro slog Geir Gulliksen alla konkurrenterna i Europafinalen vid Gothenburg Horse Show.

Men dramatiken var värre än så. Vid prisutdelningen, när han skulle lämna över mikrofonen, fick han hela Scandinavium och tv-.publiken att stanna. Han ramlade av sin häst  och blev liggande. Till saken hör att Gulliksen har en gammal ryggskada sedan tidigare och därför rider med säkerhetsväst eftersom han inte tål en smäll till. Efter minuter av spänning, med snabbt tillrusande sjukvårdare bakom en skärm, reste sig Gulliksen, vinkade till publiken, sa några lugnande ord och skuttade sedan ut från arenan.

Några minuter senare var det bara lycka hos norrmannen.

– Det här är den absoluta höjdpunkten i min karriär. Jag  var i Göteborg som åskådare ppå premiärtävlingen 1977 och har alltid drömt om att få vinna den här stora klassen. Nu, äntligen, har jag lyckats och jag är så lyckligt att jag inte kan beskriva det. Jag skulle inte byta det här mot något annat.

– Jag har varit på de största tävlingarna jorden runt, men det finns ingen som kan mäta sig med den här.

Geir strödde lovord över allt: Sin häst Quatro: – Han är så atletisk och bara gör det.

Banbyggaren Peter Lundström: – På väg att bli världstopp. Det behövs inga ”fancy” utländska banbyggare när det finns en sådan som Peter.

Med segern fick Gulliksen 20 poäng och är därmed klar för finalen i Las Vegas.

– Det var det jag i första hand var ute efter. Det ska bli kul att åka även jag egentligen inte gillar den trånga arenan där borta.

Bara fem ekipage gick till omhoppning, bland dem Rolf-Göran Bengtsson med Cassilano Jmen.

– Jag har bara ridit honom i sex månader. Han kom från Brasilien för ett år sedan men stod i karantän ett halvår och tappade väldigt mycket. Tidigare har jag bara ridit två- och trestjärnigt med honom men här visade han vilken kapacitet han har, berättade Rolf-Göran.

Cassilano Jmen ägs nu av Holstreinerverband med vilket Rolf-Göran har ett samarbete och därmed kan han göra långsiktiga planer. Men kan den vita hingsten, och även Ermindo, ersätta stjärnan Casall.

– Det är det få som kan. Men jag är väldigt nöjd med dessa, särskilt Ermindo har utvecklats enormt de senaste månaderna. Cassilano är ännu inte riktigt där jag vill ha honom, och det märktes i omhoppningen, kommenterade Rolf-Göran de två rivningarna han fick där, vilket innebar en femteplats.

Över 72 000 åskådare såg årets Gothenburg Horse Show. Minst lika många lär det bli nästa år, då åter världscupfinalerna i både hoppning och dressyr hålls i Göteborg, i månadsskiftet mars-april.