Inget OS men tävlingar ändå

Publicerat

Idag kom beskedet, de olympiska spelen flyttas till nästa år.

Jag gjorde en antydan till detta i min sportkrönika i tidningen Ridsport och (tyvärr) blev den verklighet. Men det är det enda rätta beslutet. Dessutom är det bra att det verkligen kom ett besked, inte minst för alla aktiva som hållit igång på hemmaplan i ovisshet.

Många är självklart besvikna men vissa, i alla fall i hästvärlden, kunde ta emot beslutet med viss förnöjsamhet, nämligen de med unga hästar som behöver ett extra år att etablera sig internationellt. Vi har flera sådana exempel här i landet, inte minst bland de elitryttare som av en eller annan anledning fått börja om med nya hästar.

Det känns tomt med det internationella tävlingsstoppet men nu är det ju som det är, inom alla verksamheter i världen. Och, när tävlingarna väl kommer igång igen kan vi räkna med att få se många fräscha och tävlingssugna hästar.

Helt stopp på tävlingsfronten är det inte här i Sverige, förmodligen enda landet i världen. Här hemma är det flera klubbar som kör på med nationella och regionala tävlingar, sådana som aldrig drar någon publik ändå. Med stränga restriktioner, bland annat att inte ha cafeteriorna öppna, att man åker hem efter sin(a) ritter och endast har en medhjälpare per häst, då fungerar det. Jag var själv med en av hästarna på hopptävling hos Sydslättens RF i Anderslöv i söndags och det fungerade hur bra som helst.

En överlycklig Cottage hoppar för första gången på ett och ett halvt år.

Roligaste på hemmafronten den senaste tiden: Cottan, mitt sto som miste sitt föl i fjor och som genomgick två operationer, fick träningshoppa med Jörgen Larsson häromdagen. Snacka om lycklig häst. Hon formligen sprang in i transporten och sedan gjorde hon precis allt rätt på träningen. Hemma igen så var hon fullständigt odräglig, eftersom hon nu, i eget tycke, var störst, bäst och vackrast. Det är roligt med djur…

Annars kan jag, liksom många andra, konstatera att hästarna är ystrare än vanligt just nu. Pälsen är på väg av och lägger sig som en tjock matta på stallgolvet vid varje borstning och vårluften och solen tycks ge energi i överflöd. Så visst finns det mycket att glädja sig åt i dessa tider, trots allt.