Ingen träning är förgäves

Publicerat

Vi tränar och tränar och förhoppningsvis blir vi bättre.

Synd bara att det inte finns någonstans att visa upp det. Tävlingsstoppet så här i Corona-tider är väldigt trist, men naturligtvis nödvändigt. Men all träning är givetvis inte förgäves. Snarare kan det visa sig vara en fördel framöver. eller rättare sagt, jag är säker på att tävlingsuppehållet är positivt för de flesta. Nu är det läge att slipa på de detaljer som inte fungerat på tävling. Nu finns det tid att bygga upp hästen, fysiskt, utbildningsmässigt och kanske mentalt. Nu kan också den unga hästen få den tid den verkligen behöver att växa och utvecklas, utan att jagas i jakten på kvalpoäng till de olika unghästchampionaten. Hörde att Breeders inte kommer att ha några kval alls, utan det bara är att anmäla. Synd att man inte har någon svenskfödd unghäst…

Falsterbo Horse Show (läs Jana Wannius) håller modet uppe och är inställda på att genomföra tävlingen. Jag undrar om det verkligen kommer att gå. Tävlingen håller femstjärnig status så det är inte bara att sadla sina topphästar och rida in i tävlingen. Alla hästar, även de allra bästa, behöver några rundor i kroppen för att kunna hoppa på högsta nivån. Med de reserestriktioner som råder runt om i världen lär det bli svårt att tävla sig i form. Läste just i ett mejl från EquiJet (de som transporterar hästar över hela världen) att deras flyg går, nästan som vanligt, men det hjälper ju inte om inte människor får resa.

När det nu inte är några tävlingar så är det många som bjuder in till ”öppen bana”, pay and jump, pay and ride och så vidare. I Stockholmstrakten är folk tydligen upprörda över att de här verksamheterna förekommer och pekar på risken för smittspridning av viruset. Det har jag svårt att förstå. Okej att man kanske reser några mil med sina hästar men man gör det i egen transport, man håller sig för sig själv när man kommer fram, hoppar/rider på banan och åker sedan hem. Och nu när våren kommit så rider man så klart på utomhusbanor. Jag har svårt att se hur man kan sprida smitta då.

Tvärt om tycker jag det är en skön bonus att man kan få åka till någons bana och hoppa hästarna på tävlingsmässiga hinder. Betänk också att det blir en skön liten inkomstkälla för de privata ryttarna och/eller de föreningar som har det tufft ekonomiskt när allt annat är inställt.