Falsterbo i farozonen

Publicerat

Inget officiellt besked har kommit än men allt pekar på att Falsterbo Horse Show blir en av de stora hästarrangemangen som kommer att ställas in i Coronapandemins spår.

Det är sannerligen inget roligt att behöva skriva det men faktum kvarstår: ett evenemang som FHS är omöjligt i den situation världen befinner sig i.

Falsterbo är inte bara högklassig sport (speciellt i hoppning), det är också en tummelplats för ridsportsfolket med all dess mingel, möten, mässa och trivsel. Det är trängseln, på läktarplats, vid mattorgen, vid mässan, som är Falsterbo. Alternativet att köra utan publik känns orimligt.

Det är också osannolikt att de internationella ryttarna kan komma, med de reseförbud och stängda gränser vi har i hela världen. Dessutom kan de knappast hinna förbereda sig, eller sina hästar, för en tävling på femstjärnig nivå. Aachen är inställt, det samlade SM-meetinget är inställt, Falsterbo blir bara en i raden av tävlingar internationellt och nationellt som måste strykas ur agendan. Därmed heller inget 100-årsfirande, tyvärr.

En reflektion är att ett inställt Falsterbo Horse Show betyder så mycket mer än ”bara” en inställd hästshow. Hela Falsterbonäset påverkas eftersom de lokala affärsidkarna drabbas hårt när de årliga julibesökarna uteblir.

Kanske kan Jana Wannius och hans stab hitta på något annat till Falsterboveckan. Jana brukar kunna plocka fram ess ur rockärmen. Mycket beror ju på hur ridsportförbundet ställer sig till tävlingar fram i juli, men om det skulle bli öppet för tävlingar i Sverige redan i juni, skulle kanske en form av unghästarnas Scandinavian Open kunna genomföras. Men det är väl bara ett önsketänkande.