Nu mår man bra i själen

Publicerat

Sommar, härliga sommar. För oss hästmänniskor förknippas denna ljuva tid med betessläpp, tävlingar och sköna ridturer med våra hästar.

Lite senare än vanligt (på grund av det dåliga majvädret) fick min ettåring (den grå hästen längst till vänster på bilden) och hans kompisar trava iväg från lösdriften ut till den härliga hage som nu är deras hem några månader framåt. Naturligt rinnande vatten genom hagen, skog runt om och massor av gräs ger dem en optimal tillvaro. Jag njöt i fulla drag av att se dem, man mår bra i själen när de kan få en så optimal uppväxt.

Sommarens andra stora upplevelse är ju tävlingar (även om vi numera kan tävla året runt). Det verkade ju bli lite knasigt när rådande coronapandemi hela våren satt stopp för allt tävlande men nu är ju stoppet hävt, från och med nästa helg drar det igång igen. Visserligen med restriktioner om avståndshållning och så vidare, men ändå. När propositionerna lades ut på tävlingsdatabasen fylldes startlistorna på några sekunder och det var ju väntat. Får se hur det blir för min (numera) vita nioåring. Hon har utvecklats enormt under träning, så det ska bli fantastiskt roligt att se henne på tävling igen.

Internationellt är det fortfarande tävlingsstopp. Som det ser ut nu gynnar det nationellt tävlande. Vi kommer betydligt oftare än vanligt att få se våra bästa ryttare på hemmaplan, på sina bästa hästar.

SM i hoppning har genom åren minskat mer och mer i status när de bästa valt bort mästerskapet men i år har SM:et, för första gången i Falsterbo, i augusti förutsättningar bli de bästa på många, många år. Om restriktionerna på att bara 50 personer får samlas på samma ställe består betyder det att tävlingarna måste köras utan publik. Men för oss som jobbar med ridsport och därmed kan få vara på plats, blir det en höjdare att se fram emot. För alla andra kommer mästerskapen troligen att kunna följas på webb-tv. Jag är övertygad av Equisport eller någon annan kanal kommer att sända.

Lite mera off-tävling är ju det faktum att sommaren också innebär sköna ridturer. Fast, åtminstone här nere i söder, har det varit lite si och så med det, tycker jag. Maj månad var i kyligaste laget, och dessutom så torr att det varit stenhårt överallt. Och så har det blåst något alldeles för förfärligt vissa dagar. Men skam den som ger sig, det är skönt, öäven för tävlingshästarna, att skritta långa rundor mellan blommande rapsfält, syrener och näktergalar som sjunger så man nästan får tinnitus.