Tankar som tog skruv

Publicerat

Som ni kanske vet är jag krönikör i tidningen Ridsport sedan några decennier. Min uppgift är främst att fundera på folk, fä och händelser inom hoppningen. Den senaste tiden har jag dock fått friare ramar och kan i stort sett ta upp det jag vill.

Det gjorde jag senast!

Jag har nämligen ett bra tag retat mig på alla förståsigpåare som ogiltigförklarar alla oss som har hästar på stall, inte har lösdrift och milsvida hagar och ”bara” låter hästarna gå ute under dygnets ljusa timmar, och aldrig i regn och storm. Så jag skrev ner mina tankar och funderingar: om den moderna hästen, hästhållning och hästhantering i allmänhet.

Oj, vad det tog skruv. Jag tror att jag under alla år som krönikör aldrig fått sådan stor respons. Låt oss nu bara hoppas att diskussionerna och åsiktsutbytena hålls på en civiliserad nivå och att var och en gör med sina hästar som den tycker är bäst.

Mina (vuxna) hästar går inte på lösdrift men de njuter ändå. Den senaste veckan har det varit så fantastiskt väder att de fått gå nakna i solen. Som de har stått och kliat varandra, pälstussarna har flugit omkring, och de har rullat så dammet yrt.

Därmed blev det grundlig tvätt när den vita skulle tävla i helgen, för hon var inte så vit efter alla vårystra aktiviteter. Men det var värt besväret, och, faktiskt, hon tycktes njuta av duschen lite extra. Hoppade bra gjorde hon också på tävlingen, så alla var nöjda.

Det var, enligt vår plan, den sista inomhustävlingen för säsongen. Åh, vad det ska bli skönt med utetävlingar där hästarna kan få galoppera lite mer.