Peder och Allan lockade storpublik

Publicerat

Han stod där, liten och brun. Med öronen intresserat spetsade – en liten brun häst bland andra hästar i solskenet på den skånska landsbygden.

Men det här var inte en vanlig häst, det var en häst som ingen annan. Det var trefaldige OS-medaljören (ett lagguld, två individuella silver) All In, Allan kallad. En stjärna, en internationell superstar.

Och han lockade publik. Ryktet hade spridit sig på bygden, världsettan Peder Fredricson och hans stjärnhästar (Allan hade sällskap av Christian K och Catch Me Not, den sistnämnde på sin hemmaplan) skulle komma. Så, till (i och för sig högklassiga) tävlingsplatsen Henriksdal utanför Sjöbo, vallfärdade publiken. Bilparkeringen har nog aldrig tidigare varit så full och kafeterian hade fullt upp.

Det blev en hel del autografskrivande och selfiefotografering för Peder men det var lugnt, inga som trängde sig på och störde. Peder är proffs ut i fingerspetsarna. Hans fru Lisen var ganska nöjd när hon konstaterade att Peder följde sina rutiner. Det spelar ingen roll om det handlar om en OS-final, eller en 1,45-hoppning på Henriksdal, Peder gör sina anteckningar, han memorerar banan, han sitter av sin häst några minuter före start för en sista koncentration. Han lämnar inget åt slumpen.

Hur det gick? Tja, alla som hade hoppats på seger blev nog lite besvikna. Både All In och Catch Me Not rev ett hinder. Christian K däremot vann 1,40-klassen tidigare på dagen och Peder vann dessutom 1,35-hoppningen med Instrumental.

Det stora publikintresset för Peders starter väcker tankar. Kanske ska man göra som en god vän föreslog: ”tvinga” våra allra bästa att starta sina bästa hästar på hemmaplan, åtminstone någon gång under året.

Hur som helst, Peder var nöjd med hur hans stjärnor hoppat, och det var egentligen det viktigaste. All In har inte tävlat något inomhus eftersom han gillar bättre att hoppa utomhus, och är man en 16-årig världsstjärna får man som man vill. EM-trean Catch Me Not har fått vila rejält efter mästerskapet i augusti, så tillsammans med Christian K (världens vinstrikaste häst häromåret) fick alla tre några hoppningar i kroppen inför kommande internationella stortävlingar. Närmast Global Champions Tour i franska St Tropez om två veckor.