Det är konst(igt) med ridning

Publicerat

Nu startar de en stiftelse, Sveriges ”hästigaste” familj, f v Ingvar, Peder och Jens Fredricson.

Ofta när jag träffar Jens Fredricson så kommer vi in på ridkonst och vikten av hästarnas  grundutbildning. Vi gjorde också, för några år sedan, en serie i tidningen Ridsport där allt handlade om just grunderna i hästars utbildning.

Jens, själv utbildad av gedigna hästkarlar, ofta med militär bakgrund, brinner för ämnet och vill förmedla kunskapen till framtida ryttare. För, som han säger, många hästar idag är så talangfulla att de kan hoppa upp till 1,45-hoppning. Men risken är väldigt stor att de, utan rätt uppbyggnad, ”går sönder”.

Jens inte bara pratar. Tillsammans med pappa Ingvar Fredricson, broder Peder och HR-konsulten/hästägaren Kajsa von Geijer, startar de en stiftelsen döpt efter Ingvar Fredricson, med mål att hjälpa och vägleda unga ryttare.

– Tusentals ungdomar är intresserade och vill göra karriär. Det kräver mycket kunskap, i ridkonst, kommunikation med hästen, veterinärlära och mycket mer. De måste bygga ett team runt sig, menar Ingvar Fredricson, som i samband med Falsterbo också passade på att släppa sin nya bok ”Hippolog av födsel och ohejdad vana”.

Ingvar ”Fredric” Fredricson var den som forskade fram de doserade travbanor som nu används i hela världen. 86 år gammal forskar han vidare och några av hans nya tankar är att skapa ett Bosön för hästar, det vill säga en träningsanläggning där experter ger råd för att förebygga skador.

Apropå skador, Peder fick sig ju en riktig smäll i nacken när han gick omkull på framridningen i Stockholm för drygt tre veckor sedan. Han har fått släppa stödkragen nu, men rida får han inte göra på ett tag.

– Jag tar det vecka för vecka, sa han.

– Ligamenten blev ordentligt uttöjda och det blev några blödningar.

Han såg dock nästan oförskämt pigg och fräsch ut när han kom till Falsterbo.

– Faktiskt ganska skönt med lite vila och tid för sociala möten, tyckte han.

Omkullridningen har fått honom att fundera på att använda säkerhetsväst i framtiden. Fler och fler internationella ryttare tar på sig en väst.

– Min skada kunde nog ha blivit lindrigare om jag haft väst, konstaterade han.

Peders riduppehåll sätter käppar i hjulet för hans planering. Han har fyra nioåriga framtidshästar som han velat lotsa in på femstjärniga tävlingar. Det är dessa hästar som ska föra honom tillbaka till världstoppen.

– Jag vet att det är svårt men jag satsar hundra procent på att nå toppen igen,  sa han.

Peder är förhandsnominerad till det EM som går i Milano i början av september. Hur det blir med det vågar han inte tänka på just nu. Men oavsett, så förbereds hans hästar, bland annat tack vare att Peter Eriksson åker till Grevlujda två gånger i veckan och trimmar och hoppar hästarna.