Klara svar i Nations Cup

Publicerat

Förbundskapten Henrik Ankarcrona sökte svar – och det fick han vid nationshoppningen i Falsterbo. Nu har han bilden lite mera klar för sig inför uttagningen till EM i månadsskiftet augusti-september.

Vilka svar han fick ville han naturligtvis inte avslöja men det är inte så svårt att räkna ut. Marcus Westergren lär knappast få åka till Milano-EM, inte heller Petronella Andersson, även om Petronella gjorde mycket fina ritter med Castres van de Begijnakker Z. Marcus och Petronella kommer i stället sannolikt att representera Sverige i Hickstead om några veckor.

Kapten Ankarcronas stora dilemma är återväxten. Bröderna Fredricson, von Eckermann och Baryard-Johnsson har dominerat svensk hoppsport de senaste åren. De har inte bara nått enorma framgångar, de har också rutin- och skicklighetsmässigt gjort avståndet till övriga ryttare större. Den ende som kan mäta sig med dem idag är Rolf-Göran Bengtsson, som nu är tillbaka i toppgänget med sin Zuccero.

Sverige blev näst sist vid lagtävlingen i Falsterbo.

– En besvikelse resultatmässigt men där var en hel del fina prestationer, tyckte han.

– Men vi måste testa nya ekipage. Vi måste stimulera återväxten inom svensk hoppning.

Schweiz vann med Steve Guerdat, Elian Baumann, Janika Sprunger och Marcus Fuchs i laget. Marcus hade en del press på sig när han gick ut sist i sista rundan. Felfritt och det skulle bli seger, ett ner och det skulle bli omhoppning mot USA och Storbritannien. Det blev felfritt.

– Jag visst vad som gällde så det blev lite nervigt, sa Marcus.

För Janika Sprunger var glädjen enorm.

– Jag har inte ridit på femstjärnig nivå på fem år. Jag är så glad att jag fick vara med, sa Janike, vars make Henrik von Eckermann just nu tävlar i GCT i Spanien.

I morgon lördag är Falsterbo derby huvudnumret. Ingen av de svenskar som red nationshoppningen kommer att vara med.

– Hade jag haft en häst som passat hader jag gärna ridit. Derbyn är kul, tyckte Rolf-Göran Bengtsson som ju vunnit en gång, med Magini, på 90-talet.