Hög klass i Falsterbo

Publicerat

Patrik Kittel gör tummarna upp, både för segern i GP-küren och för årets upplaga av Falsterbo Horse Show

 

Sista dagen av Falsterbo Horse Show. Nio intensiva dagar av tävlande.

Det har varit fantastiskt dagar. Allt har fungerat och det har varit väldigt bra sport.

När man ska sammanfatta ett stort meeting är det alltid något man inte är helt nöjd med. Så är det inte i år, i alla fall inte av det jag upplevt.

Det började redan några veckor innan. Jag såg hur kommunen putsade, klippte, och städade hela vägen från Höllviken till Falsterbo. I början av veckan ändrades broöppningstiderna så att dessa inte skulle inträffa just som trafiken beräknades bli mest intensiv. Så, trots bra väder har jag inte upplevt några besvärande bilköer någon dag. Vägen över Ljungen gjordes tvåfilig mot Falsterbo på förmiddagen och detsamma, i andra riktninge,  på eftermiddagen. Inga köer där heller därmed.

Inne på det stora tävlingsområdet har det varit tjockt med folk varenda dag. Slutsålt på läktarna, både vid hoppningen och dressyren. Och runt arenorna gemytlig stämning. Låt vara att maten på de många utskänkningsställen inte direkt följer kostcirkeln men det är så det är och gillar man inte det är det fritt att ta med egen matsäck.

Rent sportsligt har det varit hög klass. Patrik Kittel satte poängrekord med Touchdown i Grand Prix-küren och sken som han brukar göra. Han är ohotad kung på den svenska dressyrtronen och det ser ut som han kan stanna där  ett bra tag till.

Dressyrtävlingarna ingick i Nations Cup och det var sista omgången. Tyskland vann totalt, Danmark vann Falsterbodeltävlingen men Patrik vann küren individuellt.

Nu laddar dressyrfolket inför sitt EM, i tyska Riesenbeck i september.

– En tävling är kvar, i Peelbergen, och sedan laddar vi med ett pre-camp hos Patrik, berättade förbundskapten Bo Jenå.

Hoppningen brukar hålla hög klass och i år var ingen undantag. Tvärt om, vi fick så strålande sport. Jag satt ner och pratade med schweizaren Steve Guerdat några timmar före derbyt och han kunde inte nog prisa Falsterbo.

–Det är sådana tävlingar vi vill ha, med en omgivning som är anpassad för hästarna och där de uppenbarligen trivs. Inte tävlingar mitt i städer, utan ett grässtrå och ingenstans att gå med hästarna, sa han.

Derbyhoppningar brukar inte samla så stora startfält. Många ryttare ”skyller på” att de inte har någon derbyhäst. Så resonerar inte OS-vinnaren från London 2012 och mångfaldige världsettan Guerdat.

– Derbybanor är bra för hästarna. De ställs inför många annorlunda uppgifter och det får dem att tänka. Jag älskar att rida derbyn, sa Guerdat och gick sedan ut och vann årets derby.

Under förmiddagen fick vi veta att Beata Hermelin från Sjöbo blivit tvåa i young rider-EM. Det är stort! Ungefär samtidigt avgjordes sjuårsfinalen och här vann Rolf-Göran Bengtsson på Coventry Moon, en häst han bara suttit på sedan i onsdags. Hästen rids normalt av Robin Ingvarsson men nu ville kretsen runt hästen att det skulle vara en rutinerad ryttare i sadeln.

Det kunde inte blivit bättre och Rolf-Göran själv var ytterst glad för segern. Han till och med bjöd på ett ärevarv i frisk galopp. Och sedan gick han direkt ut på banan igen för att vara med i den traditionella kaninhoppningen..!

Det var förresten fler rutinerade ryttare i topp. Shane Carey från Skurup var tvåa med Kanndento, slagen med tre tiondelar, och som trea red Linda Heed från Malmö in med Simona, två hundradelar(!) efter Shane Carey.